Seisake.net Palaute
 

Artikkelit » Suuri satamarata-artikkeli 3 - Herttoniemi

Purettu osuus

Edellinen sivu - Seuraava sivu
kuva

Metron vaihteen jälkeen vanha ratalinja kulkee Viilarintien vieressä.

kuva

Karhunkaatajantien jälkeen voi kohdata historian siipien havinaa. Vasemmalla menee Viilarintie, keskellä ratapenkka, mutta hetkinen... Mitä ratapenkan alla, oikealla näkyy..? Vanha päätepuskimenraato! Se on Kyllästyslaitoksen/Vesilaitoksen pistoraiteen vanha päätepuskin.

kuva

Ratapenkka on vielä selkeästi erotettavissa. Vasemmalla "Varhan" bussivarikko.

kuva

Metrorataa ja Itäväylää lähestyttäessä alkavat satamaradan jäänteet olla jo työmaamylläyksen alla. Selkeä ratapenkka päättyy. Rata jatkoi tästä hieman oikealle kaartaen metroradan ja Itäväylän ali.

kuva

Varikkotien risteyksen kohdalla voi havaita selvästi ratapenkan poikkileikkauksen. Näiltä main lähti penkan vasemmalle puolelle Kyllästyslaitoksen/Vesilaitoksen pistoraide. (Kuva "tulosuuntaan").

kuva

Metroradan ja Itäväylän alituksen kohdalla saattoi vielä maaliskuussa hyvällä tahdolla erottaa radan linjauksen... Rata kulki kuvassa olevien, hieman kiinteämpien kalliopalasten vasemmalta puolelta, suurinpiirtein keskeltä kuvaa.

kuva
kuva

Ei kuljeta tästä enään raiteita pitkin, vaan kuvanottohetkellä vuonna 2005 seisoi telaketjuhirvitys entisen ratalinjan päällä... Alla oleva kuva on vuodelta 1992 (© Jorma Rauhala). Se on otettu hieman edempää, ja toiselta puolelta rataa, mutta paikan voi kuitenkin tunnistaa. Kuvat "tulosuuntaan".

kuva

Muuntajankadun jälkeen voi vielä tunnistaa ratalinjauksen. Radan oikealla puolella olevat talot ovat olleet paikalla junaliikenteen aikaan.

kuva

Tämä kuva on Valurinpolulta etelään. Tästä lähti noin 0,9 kilometrin mittainen raide 880.

kuva

Valurinpolun jälkeen tämä kevyenliikenteen väylä on rakennettu ratalinjan päälle. 13 vuotta sitten tästä kuljettiin vielä junalla.

kuva

Näiltä main on lähtenyt Sohlbergin raide. Se tullut tullut vasemmalta, mennyt kuvassa näkyvien punaisten konttien luota ja kaartanut konttien takana olevan valkoisen teollisuusrakennuksen viereen, jossa on ollut vuonna 1988 kolme raidetta...

kuva

...ja tässä näkyy paremmin Sohlbergin piha, jossa raiteet ovat olleet.

kuva

Palaamme takaisin päälinjalle, näillä main on ollut ratapihan pohjoispää.

kuva
kuva

Vasemmalla näkyvälle lastauslaiturille on mennyt raide, lähellä kuvan keskustaa olevien taideteosten taakse on mennyt SOK:n raide, joka on lähtenyt läheltä kuvanottopaikkaa. Varsinainen ratapiha on mennyt kuvan oikean reunan tienoilla. Alla oleva Juhani Katajiston vuonna 1985 ottama kuva on otettu läheltä tätä paikkaa, hieman enemmän oikelta.

kuva

Tämän lastauslaiturin luota voi löytää vielä toisen puolen urakiskon!

kuva

SOK:n raide on haarautunut näillä main kahdeksi raiteeksi. Kuva on Puusepänkadulta, hieman ratapihan paikasta itään.

kuva

Puusepänkatua vielä idemmäksi mennessä saattoi toukokuussa 2005 vielä nähdä pätkän raidetta 880.

kuva

Nyt hyppäämme ratapihan länsipuolelle, takaisin Sohlbergin raiteistolle... Kolme raidetta sijaitsi edessä näkyvällä pihalla, aiemmin yksi raide jatkoi edelleen kuvaajan selän taakse. Kuva "tulosuuntaamme" Työnjohtajankadulta.

kuva
kuva

Ylempi kuva on Linnanrakentajantien risteyksestä, entisen ratapihan eteläpään kohdalta. Ratapiha sijaitsi tässä kohtaa nykyisellä Shellin alueella. Alemmasta, Teppo Niemen vuonna 1992 ottamasta kuvasta voi tunnistaa nykyisen Shellin takana näkyvät rakennukset. Näin se maailma muuttuu.

Tästä eteenpäin, entiselle Herttoniemen satama-alueelle mentäessä on alue kokenut täydellisen muodonmuutoksen. Raiteiden linjausten tarkka seuraaminen olisi mahdollista, muttei tarkoituksenmukaista. Alla muutama otos Herttoniemenrannan asuinalueelta, siis entiseltä satama-alueelta.

kuva
kuva

Yllä oleva kuva on otettu vuonna 2005 lähes täsmälleen samasta kohdasta, kuin alempi, Sami Yli-Karjanmaan vuonna 1992 ottama kuva.

kuva
kuva

Yllä oleva kuva on otettu vuonna 2005. Alemman on Pauli Ruonala ottanut vuonna 1988. Kuvat eivät ole täsmälleen samasta kohtaa, mutta ylempi kuva esittää laajasti ottaen Öljynpuristamo oy:n sijaintipaikkaa. Tuoreen kuvan etualalla olevan lyhtypylvään oikealla puolella näkyvästä talojen välistä voi luonnossa erottaa Kipparlahden pelastusaseman takaseinän, joka näkyy vanhassa kuvassa siilojen vasemmalla puolella.

kuva
kuva

Herttoniemenrannan ehkä paras jäänne satamasta. Kuvan oikeassa alareunassa näkyy sataman pismmällä ulokkeella sijainnut laivojen kiinnitysnuppi. Pisin raide on ilmeisesti aikoinaan ulottunut suurin piirtein kuvassa näkyvälle nurmikolle saakka, satamalaiturille. Alemmassa, Pauli Ruonalan ottamassa kuvassa näkyy satamaa vuodelta 1992. Ylemmän kuvan nupin voi bongata myös vanhasta kuvasta.Edellinen sivu - Seuraava sivu
Seisake.net © Juhana Hietaranta ja Santeri Laurila 2002-2021 - Info ja palaute