Seisake.net Palaute
 

Artikkelit » Railsim

Tämä juttu on Seisakkeen alkuajoilta. Nykytilanteessa Railsimia suositeltavampi vaihtoehto on vaikkapa Zusi, jonka demoversion voi ladata pelin nettisivuilta.

Uusien simulaattorien, MSTS:n ja Trainzin lumossa ei saa päästä unohtamaan mahtavaa DOS-pohjaista junapeliä, Railsimiä. Tälle sivulle on koottu jotain tarinaa kyseisestä pelistä.

Railsimin täydellisen version saa nykyään ilmaiseksi. Railsimissa ei rehvastella grafiikalla, ei todellakaan, mutta sen sijaan ajaminen on realistista. Simulaatio pyörii DOS:in päällä ja ei vaadi nykyaikaiselta koneelta tehoja käytännössä lainkaan... Itse asiassa todella nopean koneen kanssa saattaisi jopa konetta hidastava ohjelma olla pelaamisen aikana paikallaan... Pelissä saattaa nopealla koneella ajoittain vilkkua ärsyttävä harmaa palkki keskellä ruutua.

Kuten tuli mainittua, Railsimissa ajetaan junaa, eikä ihastella maisemia. Junien ajo-ominaisuudet ovat erittäin realistiset. Jarrutusmatkoihin ja kiihtyvyyteen vaikuttavat tottakai junan pituus, veturi, keli ja radan kaltevuus. Opasteita ja rajoituksia pitää noudattaa prikuulleen, muuten lentää ulos pelistä tai vähintään aiheuttaa hätäjarrutuksen.

Kulunvalvonta valvoo junan kulkua. Uusimmassa versiossa, 2.91:ssä, oletuksena on pistemäinen PZB90 kulunvalvonta. Suuremmilla nopeuksilla ajettaessa käytössä on LZB kulunvalvonta, joka ei anna pykälääkään periksi ja on tekniikaltaan jatkuva kulunvalvonta.

Asemalle on pysähdyttävä prikuulleen oikeaan kohtaan. Simulaatio kertoo minkä merkin eteen pitää pysähtyä. Jos peli siis käskee pysähtyä vaikkapa H3 -merkin eteen, niin silloin myös pysähdytään. Parin metrin ylitys aiheuttaa viime tingan hätäjarrutuspysähdyksen ja viivästyttää matkantekoa, sillä peli rankaisee "aikasakolla". Vaikka Railsim hyväksyy pydähtymisen H2 -merkin ja H3 -merkin välimaille, tosikuljettaja ajaa junan nokan täsmälleen merkin kohdalle...

Pelin laskemat aikataulut eivät ole todellakaan väljiä ja niissä pysyäkseen täytyy todella tietää mitä tekee. Varsinkin, jos reitillä on paljon pysähdyksiä, aikataulussa pysyminen ei ole ollenkaan lastenleikkiä. Jarrutusmatka on osattava arvioida oikein ja muutenkin ajettava tasaisesti ja mukavasti. Turvallisuudesta ei tingitä.

Pelin jälkeen saat kolmiosaisen arvostelun. Ensiksi tekstiarvostelu joka antaa pisteet eri osa-alueilta, jotka ovat turvallisuus, säästäväisyys (taloudellinen ajotyyli), täsmällisyys ja ajon laatu. Maksimipistemäärä on kussakin kohdassa 100 ja näiden keskiarvo on lopputulos. Lisäksi peli kertoo keskiarvon mukaan myös tekstimuotoisen kommentin. 80%:n tienoilla oleva tulos on jo ihan mukava ja sen yläpuolella voidaan puhua jo hyvästä tuloksesta. Täydet pinnat on kyllä mahdollista saada, mutta tämä edellyttää kyllä jo hyvää tieto-taitoa ja reitin ominaisuuksien tuntemusta. Pisteissä ei sääliä anneta...

Pistearvostelun jälkeen näet pari grafiikkaa, ensiksi graafisen aikataulun, jossa näkyy laskennallinen ajo (aikataulu) ja oma ajosi suhteessa siihen. Mitä lyhyempi reitti, sitä tarkempi grafiikka. Aikataulun jälkeen näet mielenkiintoisen grafiikan, josta käy ilmi nopeusrajoitukset, laskennallinen ajo, oma ajosi... Koko ajo pähkinänkuoressa!

Peli on saksankielinen, muttei vaadi juuri ollenkaan kielitaitoa, varsinkaan kun siihen on saatavilla suomenkieliset ohjeet. Pelin voit ladata osoitteesta www.railsim.de ja hakea suomalaista kalustoa ja suomenkieliset ohjeet osoitteesta www.saunalahti.fi/rautatie/railsim. Kalustoa ja ratoja Saksan suunnilta tulee mukavasti mukana ja sitä on saatavilla netistä lisää. Grafiikassa eri kaluston huomaa lähinnä tuulilasin muodosta, mutta ajo-ominaisuuksissa on realistiset erot.

Railsim

Tässä mennään 249 km/h ICE-3 junalla...

Railsim

...ja tässä jarrutetaan seisakkeelle lähijunalla (S-bahn). Jarruja pitää kyllä vielä hieman irroittaa, ettei pysähdytä liian aikaisin; ajetaan toki aivan H2 -merkin luo, kun ollaan kerta aikataulussakin.

Railsim

Suurnopeusjunakin joutuu välillä pysähtymään seis-opasteen vuoksi. Tällä erää matkaa on taitettu vajaa 6 km ja sitten odotellaankin tunnelissa kulkutien vapautumista...

Railsim

Tässä kolmiosainen arvostelu koottuna yhteen... Arvostelu on täysin aito... :)

Artikkelin on kirjoittanut Juhana Hietaranta

Seisake.net © Juhana Hietaranta ja Santeri Laurila 2002-