Seisake.net Palaute
 

Artikkelit » Dv12

Kuusikymmentäluvun alussa alettiin VR:n sisäpiireissä pohtia uusien moottoriveturien, todennäköisimmin dieselveturien hankkimista. Vetureiden tuli soveltua myös kevyempien kiskopainojen radoille. Esimerkiksi Itä- ja Pohjois-Suomen alueella sijaitsi, ja sijaitsee maamme tärkeimmät kaivosalueet ja raaka-ainelähteet. Kiskotus tuolla alueella oli kuitenkin melko kevyttä, joten sinne ei ollut asiaa silloisilla voimakkailla ja raskailla vetureilla. Loppujen lopuksi päädyttiin Sv12-vetureihin, joita toimittivat kotimaiset tehtaat, Valmet ja Lokomo.

Numeroltaan parittomat veturit valmisti Valmet ja parilliset valmisti Lokomo. Nämä uudet voimakkaat, mutta kevyemmät veturit, merkintäuudistuksen jälkeen Dv12:ta, vapauttivat sitten Dv15-sarjan veturit muihin niille ominaisempiin töihin. Dv12 eli Deeveri on Suomen suurilukumääräisin veturityyppi; niitä valmistettiin 192 kappaletta. Pitää huomioida myös se, että vetureita ei ole hylätty yhtään kappaletta, vaan kaikki käytöstä yksilöt ovat vaurioituneet lähinnä onnettomuuksissa. Se todistaa osaltaan sitä, kuinka hyvää suomalaista laatutyötä ne ovat...

Vetureita on valmistettu kahdenkymmenen vuoden ajan, alkaen vuodesta 1964. Veturi on pääväritykseltään punainen, ja siinä on vaalea (kerma-beige) raita. Myös ohjaamo, joka sijaitsee enemmän toisessa päässä, on vaalea. Ohjaamo rajaa moottoritilan pitempään etukonesuojaan ja lyhyempään takakonesuojaan. Alaosastaan veturi on harmaa.Veturit toimitettiin kolmessa sarjassa; 2500- 2600- ja 2700 -sarjoissa. Sarjat kuitenkin on valmistettu järjestyksessä 25- 27- ja 26. Kaksi ensimmäistä sarjaa on valmistettu Valmetin ja Lokomon toimesta (kts. edellä), viimeinen vain Valmetilla. Sarjojen kesken vetureissa on myös eroja. Esimerkiksi 27-sarjan savupiiput ovat muita jyhkeämmät ja kookkaammat.