Seisake.net Palaute
 

Artikkelit » Sm2

Viime kuun esittelyn aiheena oli Sm1, ja suosittelemmekin, että luet sen ensin, jos et ole aiemmin lukenut! No mikäs tämä Sm2 sitten on? Vuonna 1974, kun sähköliikenteen aloittamisesta Sm1-kalustolla oli kulunut 5 vuotta, VR tilasi 50 kpl Sm2 moottorivaunuja Sami-ykkösten jatkoksi, joista kokemukset olivat olleet hyviä; lähiliikenteen matkustajamäärät olivat nousseet ja sähköjunien ominaisuudet verrattuna diesel- tai höyryjuniin olivat paljon paremmat. Myös tekniikka oli mennyt valtavasti eteenpäin. Sm1:ssä oleva moottorivaunun ohjaamon takana sijaitseva konetila voitiin jättää pois, ja muutkin laitteistot veivät vähemmän tilaa. Myös kyljissä olleet "rypyt" voitiin jättää pois. Kori oli teräksen sijaan Sm2:ssa kevytmetallia. "Sähkömotti kakkoset" omaavat myös ilmajousitetut telit. Kaiken kaikkiaan moottorivaunun paino keveni huomattavasti, josta taas seurasi junan juohevampi kulkeminen. Numerointi hoidettiin samoin kuten Sm1:ssä. (Sm2 6051-6100 ja Eioc 6251-6300. Parit ovat esim. 6078-6278)

Jotta tajuaisit äsken mainitut asiat paremmin, katso tämä ainutlaatuinen kuva! Kun koko 50 moottorijunan sarja oli toimitettu, oli VR:llä yhteensä sata "samia". Sm2:ssa on kaksi toisiinsa kiinteästi liitettyä vaunua, joista Helsingistä päin tullessa etumaiseen on piilotettu moottori, se on siis moottorivaunu Sm2. Liitevaunun tunnus Sm2:ssa on Eioc. Vehkeissä on Sécheron GF -automaattikytkimet, joissa kulkevat myös sähkö- ja paineilmajohdot. Kytkimien avulla voidaan kytkeä toisiinsa kiinni sekä Sm1- että Sm2 -moottorivaunuja.

Nyt myös Sm2:sia on alettu saneeraamaan, kun kaikki Sm1:t on jo saneerattu. Ensimmäinen uusittu Sami-kakkonen 6061-6261, valmistui vuoden 2002 syyspuolella. Loput Sm2:det on tarkoitus saneerata tämän vuosikymmenen aikana. Kuten vasemmalla olevasta kuvasta näkyy, saneeraukseen kuuluu myös ulkovärityksen muuttaminen valko-puna-harmaaksi. Penkit ovat samaa mallia kun Sm1:ssäkin, mutta värisävy on hieman eri. Seinät ovat melko kelta-painoitteiset, ja eteisten lattiat huomattavan turkoosit. Tulevaisuudessa Sm2:det erottaa Sm1:stä ulkoa helpoimmin sileistä kyljistä ja nokasta.