Palaute | |
Kuvitelkaapa uutuuttaan kiiltelevä Sr2, aurinkoisena lämpimänä kesäpäivänä, ratapihalla vaihdeviidakon keskellä matelemassa kaksikerroksisten matkustajavaunujen kanssa, tai kiitämässä pitkän tavarajunan kanssa keskellä Suomen kaunista luontoa... komea näky! Sr2, tuo "tietokone neljällä akselilla", on virtaviivainen ja voimakas veturi. Nimeksi kelpaa hyvin "alppiruusu" tai "ruusu", ja ne kuulostavatkin vähän hienommilta, kun vaikka Sr1 -veturin "kaalihäkki". Sr2 -veturin ajo-ominaisuudet ovat hyvät, ohjaamokin moderni, ja siksipä veturi on kuljettajien suosiossa, muun muassa ergonomiansa takia.
Kuten aikaisemmin jo todettiin veturia luonnehditaan myös "tietokoneeksi neljällä akselilla". Tämä pitää sikäli paikkaansa, että veturissa on neljä akselia (Bo'Bo') ja tietokone hoitaa kaikki ohjauskäskyt. Ainoa suoraan mekaanisesti toimiva laite on hätäjarru. Veturia käytetään niin henkilö- kuin tavarajunissakin, ja sen teho-ominaisuudet ovat hyvät ja huippunopeuskin on 230 km/h, tosin Suomen rataverkon kunnon vuoksi tätä nopeutta ei ole oikein voitu hyödyntää. Sittemmin suurimmaksi sallituksi nopeudeksi on määrätty 210 km/h.
No entäs näiden historia? Se voidaan katsoa alkaneeksi vuonna 1992, kun VR järjesti tarjouskilpailun uusista sähkövetureista. Sen voitti ABB-konserniin kuuluva Schweizerische Lokomotiv- und Maschinenfabrik, ja näin ollen VR tilasi 20 kappaletta näitä terävintä kärkeä edustavia vetureita. Ensimmäiset veturit saapuivat Suomeen 1995. Sen jälkeen niitä "sateli" pikkuhiljaa , ja ne alkoivat yleistyä rataverkolla. Uudella veturityypillä oli myös ongelmia akseleiden ylikuumenemisessa, ja välillä Sr2:t olivat kokonaan pois liikenteestä. Pääosin veturit ovat toimineet Suomen oloissa jopa erittäin hyvin, ja niitä tilattiin lisää, toiset 20 kappaletta. Veturista 3222 lähtien kylkiin maalattiin V-logon sijasta VR:n oikea, kaikille tuttu logo.
Sr2 -vetureita on tilattu nyt 46 kappaletta, joista toimitettu tätä kirjoittaessa 39. Veturin erikoisuutena mainittakoon, että tuulilasin kerrosten välissä on kultakerros, jota käytetään huurteen sulatuksessa sähkövastuksena. Vetureilla voidaan ajaa myös kaksi- ja kolmivedossa. Alppiruusun koneisto on modulirakenteinen, ja lähes kaikilla veturin ajolaitteilla on oma prosessorinsa. Veturin nykyaikainen ohjausjärjestelmä vähentää turhia käyttörutiineita, korjaa kuljettajan virheitä ja akselikohtainen tehonsäätö sallii kitkaolosuhteisiin nähden mahdollisimman suuren tehon käytön. Veturin keskellä kulkee huoltokäytävä.