Seisake.net Palaute
 

Artikkelit » Dm6/7

1950-luvun alkupuolella alettiin etsiä sopivaa moottorivaunutyyppiä Suomen monia paikallisjunareittejä hoitamaan. Höyryvetureiden pito paikallisjunissa tuli kalliiksi ja oli tiedossa, että ennenpitkää höyryt häipyvät kokonaankin... Lisäksi linja-autoliikenteestä oli tullut jo merkittävä kilpailija paikallisliikenteessä ja VR:n oli saatava kalustoa jolla pystyttäisiin bussien kanssa paremmin kilpailemaan.

Olympiavuonna olikin jo suunnitelmat kutakuinkin valmiina. Lähttähatun pohjana toimi pitkälti ruotsalainen Hilding Carlssonin moottorivaunu. Lisenssioikeudet ostettiinkin Valmetille, joka sitten kehitteli vielä paremman moottorivaunutyypin... Eipä sitten aikaakaan niin saatiin Suomen ensimmäinen lättähattu, Dm6. Nimeksi annettiin Sinikko... Myös Sinistä Kaunotarta on käytetty. Kansan suussa nimeksi vakiintui kuitenkin sitten Lättähattu, ja sitä nimeä tässäkin nyt käytetään.

Lättä on neliakselinen kevyt moottorivaunu, jonka huippunopeus on 95 km/h. Dm6-sarjan koneissa pyörät olivat todella pienet, halkaisijaltaan vain 613 mm. Tämä ei kuitenkaan taannut varmaa kulkua vaikkapa risteysvaihteissa. Dm6 moottorivaunuista luovuttiinkin jo 1970-luvulla, kaikki kutoset oltiin poistettu vuoteen 1974 mennessä. Dm7 oltiin sitten hieman kehitelty saatujen kokemusten perusteella, mutta merkittävin ero oli se, että pyörä oli isompi, halkaisijaltaan 790 mm.

Joihinkin Dm7 lättähattuihin saatiin nopeudeksi 115 km/h, joka oli ehdoton tekninen maksimi. Nämäkin koneet muutettiin myöhemmin tutulle 95 km/h nopeudelle... Lätät valloittivat nopeasti Suomenmaan paikallisliikenteen, niitä näkyi jokapuolella Suomea, niin "erämaissa" kuin Helsingin lähiliikenteessäkin, montakymmentä vuotta, kunnes vasta 1980 luvulla alettiin sitten Lättähatuista luopumaan. Menetys oli suuri; mitään korvaavaa ei ollut... Lätät alkoivat kuitenkin jo ansaita eläkeikänsä.

Lättähatuilla oli monenmoisia liitevaunuja; olipa kautta aikain yksi vankiliitevaunukin: Noab. Samoin joistain Dm7-vehkeistä tehtiin Ttv -sähköradan korjausvaunuja, jotka kuitenkin alkavat olla nekin pian jo poistettu käytöstä... Hyvinkäällä voi moista ihailla. Sinikkoja on kuitenkin onneksi säästetty kiitettävän paljon ja kesäisin niillä liikennöidään lauantaisin Helsinki-Porvoo-Helsinki -väliä, joka on ollut varsin suosittu... No. Lätästä voisi kirjoittaa vaikka mitä, mutta tämän esittelyn "formaatti" ei nyt anna myöden laajempaa tekstiä... Lättähattu se vasta on jotain!!!