Seisake.net Palaute
 

Artikkelit » Dr13

Viime kuussa esitelty veturityyppi, Dr12, oli osoittautunut kelvolliseksi kulkijaksi. Dieselvetureita tarvittiin kuitenkin lisää. Lisäksi Dr12-veturien raskas paino ja siten myös akselipaino rajoittivat niiden liikennöinnin pääradoille. Oli siis tarve voimakkaalle, mutta kevyemmälle veturille. Sellainen sitten oli Dr13, ranskalaissuunnittelun helmi ja monen mielestä niin kauniskin... Tuohon kaunottareen perehdymme tällä erää... (Anteeksi etukäteen Kari Jokiselle... tämä ei kuulu hänen suosikkeihinsa ;-)

Rautatiehallitus tilasi vuonna 1960 yhteensä 18 kappaletta dieselsähköisiä Dr13-vetureita. Kahtena seuraavana vuonna, ennen kuin protokappale oli Suomessa käytettävissä, tilattiin vielä lisää vetureita, 18 kappaletta kumpanakin vuonna. Näin ollen tilattujen koneiden määrä oli jo huikeat 54... Luottamus uuteen veturityyppiin täytyi olla kova. Kaksi ensimmäistä protokappaletta valmistettiin Ranskassa; Société Générale de Constructions et Mécaniques Alsthom'in tehtailla.

Protokappaleiden Suomeen saanti venyi ja venyi... Mutta 24.10.1962 saapui sitten 2301 M/S Hebellä Hanasaareen. Sieltä veturi hinattiin Tampereelle, Lokomon tehtaille. VR vastaanotti veturin liikenteeseen vasta keväällä 1963. Pian käyttöönoton jälkeen maahamme tuli myös toinen protokappale 2302. Talvikoeajot eivät sujuneet aluksi ongelmitta... Mutta lopulta ongelmat voitettiin. Jäljelle jääneet 52 veturia toimittivat Valmet ja Lokomo lisenssillä. Strömberg toimitti sähkölaitteet suurimpaan osaan vetureista; Alsthomin laitteita oli vähemmistöosassa.

Vuonna 1966 saatiin viimeinenkin veturi liikenteeseen. Veturit olivat aktiivisessa käytössä eri puolella Suomea. Dr13-veturien paino oli Dr12-veturihin verrattuna yli 20 tonnia vähemmän. Näin ollen akselipaino oli vain 16,4 t, kun se Huruissa oli 20,3 t. Lempinimiäkin veturille on annettu: Alsthom, Hyppy-Heikki, Kymen Huru... taisivatpa jotkut kutsua Nakkiputkaksi tai Myymäläautoksikin. Persoonallisen muotoilun omaavat veturit säilyivät liikenteessä pitkään...

...viimeiset poistettiin käytöstä vuonna 2000, kun Toijala-Turku rataosa sähköistettiin. Alstikoita on onneksi säilytetty 2 kappaletta. 2349 on Hyvinkäällä, Suomen rautatiemuseossa. Toinen Alstikka on Haapamäellä. Tuo Haapamäen veturi oli keväällä liikenteessäkin; haki Tampereelta Naistenlahden voimalalta pienveturit Ähkyn ja Puhkun Haapamäelle. Harmi ettemme olleet silloin kuvaamassa tuota kaunotarta.