Seisake.net Palaute
 

Artikkelit » Kytkimet: Scharfenberg (ja Sécheron GF)

Tällä erää viimeinen ja melko suppea kytkinesittely, jossa sivutaan Scharfenberg -kytkimen lisäksi varsin pikaisesti Sécheron GF -kytkin.

Scharfenberg on yllättävän vanha kytkin, sillä se on patentoitu jo 1900-luvun alussa ja sitä on alkanut valmistaa oma yritys vajaa parikymmentä vuotta sen jälkeen. Scharfenberg -kytkimessä on ollut alusta asti automaattisesti kytkeytyvä jarrujohto ja 1930-luvulla kytkimeen on yhdistetty sähköiset ohjauskaapelit. Luonnollisesti noin satavuotisen taipaleen aikana kytkintä on kehitetty ja siitä on ollut useita eri versioita. Suomeen Scharfenberg päätyi ensi kertaa lättähattuihin Ruotsin näyttäessä esimerkkiä. Nykyään käytössä olevasta kalustosta Scharfenberg -kytkimiä löytyy Sm4 -sarjan moottorivaunuista.

Sécheron GF -kytkimiä puolestaan löytyy Sm1- ja Sm2 -sarjan moottorivaunuista. Kytkin kytkeytyy vielä 200 m:n kaarresäteessä. Kytkentänopeus on noin 1 km/h ja sähkökytkimessä on 130 kosketinta. Myös Helsingin metrossa on Sécheron GF -kytkimet, mutta kytkin on eri korkeudella Sameihin verrattuna. Sitten kuviin...

scharfenberg

Scharfenberg -kytkin Sm4:ssä.

Sécheron GF

Sécheron GF kytkin Sm1:ssä. Kuva Olli Keski-Rahkonen.

Lähde: Resiina 4/2002, Markku Nummelin: Kytkimet ja Sm1/2 kuljettajan ohjekirja. Kuvat Juhana Hietaranta, ellei toisin mainita.

Seisake.net © Juhana Hietaranta ja Santeri Laurila 2002-2022 - Info ja palaute