Seisake.net Palaute
 

Artikkelit » Ilmalan varikko

1 - Yleistä

Seisakkeen ylläpito vieraili Helsingin Ilmalan varikolla 11.09.03. Vierailulla tutustuimme niin vetokalusto- kuin vaunuvarikkoonkin. Vierailun pohjalta kirjoitettu varikkoesittely on nyt edessäsi. Ylläpito haluaa kiittää vierailustamme, ja sitä kautta esittelyn onnistumisesta erityisesti Aarne Kähköstä ja Jarmo Lainetta VR:ltä, heille oikein suurkiitosta suuremmat kiitokset!

Suurenna kuva

Panorama Hakamäentieltä...
Vasemmalla Sm/Eil -kaluston ratapiha, sitten Sm-halli,
ja katkoksen kohdalla veturitalli & varikkotilat. Keskellä
Ilmalan kaukojunaratapihaa ja oikealla kaukojuhalli.
©Juhana Hietaranta [laatu on hieman kärsinyt...]

Suurenna kuva

Ilmalan varikkoa... Otettu Postintaipaleen sillalta.
©Juhana Hietaranta

Suurenna kuva

Kaukojunahallia ympäristöineen.
Ylempänä näkyy Veturitien silta.
©Juhana Hietaranta

Suurenna kuva

Asetinlaite Ilmala 2,
joka on ollut tilapäisellä rakennusluvalla vuodesta 1974...
©Juhana Hietaranta

Ilmalan varikko sijaitsee Helsingissä, Pasilan pohjoispuolella. Se on rakennettu 1960-1970 -lukujen aikana entisen kaatopaikan alueelle. Alueen pohja on suota ja tästä johtuen rakennukset ja rakennelmat on paalutettu syvälle; yhteensä paaluja on varikon alla noin 250 kilometriä. Soinen pohja aiheuttaa vajoamisellaan myös joitain ongelmia kiskojen suhteen.

1960-luvulla, kun sähköistys teki tuloaan ja Samit (Sm1/2) olivat tulossa, piti keksiä jotain uuden ja vanhan (sähkö)kaluston säilytystä ja huoltoa varten. Vaunut olivat vielä silloin Töölössä, makasiinien kupeessa, tavara-aseman vieressä. Vaunujen siirrot rajoittivat kasvavaa junaliikennettä, oli paha kapasiteettipula. Silloin päätettiin alkaa rakentamaan Pasilan suolle uutta varikkoaluetta. Ensimmäinen rakennusvaihe käsitti Sm-junahallien rakennuksen. Vaunujen säilytys ja huolto säilyi vielä Töölössä.

Ei aikaakaan, kun Ilmalaan rakennettiin rakennettiin vetokalustovarikko ja vaunujenkorjaushallit ratapihoineen... Ja näin varikko siirtyi Pasilasta, nykyiseltä alaratapihalta (ja sen alueelta) uudelle alueelle, hieman pohjoisemmaksi. Pasilan veturitallit, joita nykyään vanhoiksi talleiksi kutsutaan, jäivät siten muuhun käyttöön. Vuonna 1971 valmistui muös raide Käpylään, siten että varikko on suurimmilta osin läpiajettava.

Tyylitellyn havainnekartan varikosta ja sen lähiympäristöistä saat auki tästä. Pidä kartta auki koko ajan... (Älä ota karttaa liian vakavasti ja tarkasti...)

Edellinen sivu - Seuraava sivu
Seisake.net © Juhana Hietaranta ja Santeri Laurila 2002-