Seisake.net Palaute
 

Artikkelit » Dr16

1980-luvun alussa, tarkemmin vuonna 1981 alkoi Rautatiehallitus miettiä uusia dieselvetureita. Hurut alkoivat olla jo eläkeiässä ja työryhmä mietti jo myös Deevereille seuraajia pitemmällä tähtäimellä. Seuraavana vuonna VR sai Valmetilta, Strömbergiltä, Lokomolta ja Saalastilta tarjoukset. Vuonna 1983 tehtiinkin sitten päätös uusien raskaiden dieselvetureiden tilaamisesta. Tarjouksista valittiin Valmetin dieselsähköinen veturi.

Moottorin valinnassa esiintyi paljon eri mielipiteitä, joten päädyttiin sitten siihen, että 23:n veturin sarjasta neljä ensimmäistä ovat prototyyppejä. Protoista kahdessa ensimmäisessä on Pielstick-moottori ja kahdessa seuraavassa Wärtsilän moottori. Jäljelle jääviin 19:ta veturiin laitettiin sitten Pielstickin moottori, joka oli hieman Wärtsilää tehokkaampi. Numeroon 2809 saakka valmistaja oli Valmet, sittemmin teollisuusjärjestelyiden jälkeen Transtech. Aluksi vetureita sijoitettiin Tampereelle, josta niillä ajettiin tavarajunia useimmiten Raumalle.

Koeajan jälkeen veturit siirrettiin Ouluun hoitamaan Pohjois-Suomen liikennettä sähköistämättömille radoille. Dr16 on siis Suomen uusin dieselveturityyppi, joka soveltuu niin linja-ajoon kuin järjestelytyöhönkin. Ulkonäöltään veturi muistuttaa kulmikasta ja venytettyä punavalkoista Deeveriä. Isolle-Vaaleelle ominaista on sen modulirakenne. Tämän vuoksi voidaan rikkoutunut komponentti vaihtaa vaivatta uuteen. Tähän onkin ollut tarvetta, sillä veturilla on ollut ongelmia aikanaan mm. uuden tekniikan kanssa.

Vetureissa on vaihtotöiden helpottamiseksi Vapiti-kytkimet. Niillä on myös kolminajomahdollisuus, jota käytetään todella raskaissa junissa, vaikkapa Suomen raskaimmassa tavarajunassa T5053. Kun Pohjois-Suomen sähköistys edistyy, osa vetureista vapautunee hieman etelämmäksi. Jotkut puhuvat myös protokappaleiden romuttamisesta... Saa nähdä kuinka käy!