Seisake.net Palaute
 

Artikkelit » Kytkimet: Vapiti

Nyt perehdymme Vapiti -kytkimeen. Kuten tiedämme, vaihtotöissä joudutaan sahaamaan edestakaisin ratapihalla... Siirtellään yhtä vaunua sinne, toista tänne. Jotta veturi saataisiin nopeasti kiinni vaunuun tai vaunuihin ja myös nopeasti irti niistä, on kehitetty vaihtotyökytkin, joita Suomessa on karkeasti kahta tyyppiä, kumpikin Saalastin tuotoksia; OTSO -kytkin ja Vapiti-kytkin. Suomi olikin vaihtotyökytkinten käyttöönoton suhteen ensimmäisten joukossa. OTSO -kytkimiä voi löytää esimerkiksi Otso -pienvetureista ja kytkimestä on myös radio-ohjattaville pienvetureille oma versionsa, OTSO-R. Tässä raapustuksessa emme kuitenkaan perehdy sen kummemmin OTSO -kytkimiin.

Vapiti -kytkin on siis, kuten OTSO:kin, Saalastin tuotantoa. Vapitin yhteydessä on lähes poikkeuksetta SA-3 -keskuspuskin. SA-3 -kytkimellä päästään itsestään, siis vain ajamalla, kiinni SA-3:lla varustettuihin vaunuihin. Irroitus tapahtuu paineilmalla, ohjaamosta käsin. Ruuvikytkimellä varustettuihin vaunuhin saadaan puolestaan ote vaihtotyösangalla, joka nostetaan ja lasketaan paineilmalla. Sanka lasketaan kiinni vaunun vetokoukkuun.

Vapitin (ensimmäinen ?) versio oli Vapiti-83. Sitä sai käyttää vain vaihtotöissä. Vuonna 1986 annettiin kuitenkin lupa vetää Vapitilla junia myös linjalla, suurimman sallitun vetovoiman ollessa 350 kN. Vapitilla ajettaessa veturin ja vaunun väliin jäi kuitenkin löysää (joskin ystävyyssidettä vähemmän) ja jonkin verran tapahtuikin veturin irtoamisia, (esimerkki) joiden perusteella Vapitia päätettiin kehittää. Vuonna 1990 saatiin uusi malli, Vapiti-90, jolla sai vetovoima olla maksimissaan 450 kN.

Sr1 3090 on toiminut Vapiti -koekaniinina, mutta sähkövetureihin kytkintä ei ole laitettu. Sen sijaan suomalaisissa dieseleissä on tätä nykyä SA-3 ja Vapiti, joissain Vapiti-83, joissain Vapiti-90. Myös Saalastin uusimpia, Millenium Vapiteja, eli Vapiti-2000 -sarjalaisia on näkynyt käytössä. Siinä on kehitetty muun muassa sangan lukituksia.

Vapiti

Vapitin vaihtotyösanka kiinni Dr13 ja Dv12 -vetureiden välissä.

Vapiti

Dr14 1853:n SA-3 ja sen yhteydessä oleva Vapiti, jonka sanka on ala-asennossa.

OTSO-kytkin

(Ja tässä nyt kuitenkin se OTSO -kytkin.)

Ja vielä pari linkkiä vaunut.orgiin, liittyen vapitiin.

» Vapiti kytkettynä siniseen
» Saneeratun deeverin ohjaamosta löytyvät Vapiti- ja SA-3 -painikkeet

Lähde: Resiina 4/2002, Markku Nummelin: Kytkimet. Kuvat Juhana Hietaranta, linkkien takana olevat kuvat löytyvät vaunut.orgista ja niiden tekijänoikeudet kuuluvat kuvaajille.

Seisake.net © Juhana Hietaranta ja Santeri Laurila 2002-